čtvrtek 19. března 2015

O vejcích + 1.recept

Jelikož se blíží Velikonoce, rozhodla jsem se první článek věnovat vejcím. 

Vejce obsahují mnoho zdraví prospěšných látek, jako jsou bílkoviny, tuky, voda, všechny vitamíny s výjimkou vitamínu C a minerální látky jako je železo, sodík draslík a další. 

Druhy vajec
Označení                       Hmotnost (g)
XL (velmi velká)             více než 73
L (velká )                         63-73
M (střední)                      53-63
S (malá)                          méně než 53

- vejce perličky - hnědá skvrnitá skořápka, jemnější chuť, vaří se 3 až 5 minut
- pštrosí vejce - v prodeji vzácně, má silnou skořápku, chutné, 20krát větší než slepičí
- křepelčí vejce - dekorativní skvrnitá skořápka s četrno-hnědým zabarvením, bohaté                                        na minerální látky
- černé vejce - používá se v čínské kuchyni, syrová kachní vejce se speciálně       
                        nakládají, mají nepatrně rybí příchuť, podávají se studená, krájená i se 
                        změklou skořápkou, dušená.

Jak poznáme, zda jsou vejce čerstvá? 
1)Vložením vejce do misky s vodou - a)Padá-li ke dnu rychle, je čerstvé 
                                                            b)Padá-li ke dnu pomalu, je starší
                                                            c)Pokud pluje na hladině, je staré asi tři týdny a nejlépe by jsme ho měli použít třeba do pečení, aby prošlo tepelnou úpravou. 

2)Druhá možnost je při rozklepnutí, kdy bílek i žloutek musí zůstat ohraničené a celistvé.



Využití vajec v kuchyni
Důležitou součásti těst, k zahuštění polévek, omáček, do bramborových a zeleninových jídel, k obalování. Také lze využít jako samostatný pokrm jako třeba míchaná vejce, vejce natvrdo, omelety, zastřená vejce a spousta dalšího. Můžeme je jak vařit, smažit, péct a také je můžeme použít jako ozdobu jídla.

Jak dlouho vejce vařit?
Naměkko > přivedeme k varu a vaříme 2 minuty
Nahniličko > přivedeme k varu a vaříme 4-5 minut
Natvrdo > přivedeme k varu a vaříme 7-8 minut

Recept s vejci 
Míchaná vejce s ovesnými vločkami 
Pro 1 osobu

2 vejce
1 bílek
50g kuřecí šunky
2-3 lžíce ovesných vloček
1 lžička olivového oleje
sůl, pepř
bylinky dle chuti

Na rozehřátém oleji si opečeme ovesné vločky a šunku. Potom přidáme vejce, bílek, dochutíme solí, pepřem, svým oblíbeným kořením (např. bazalka,sušený česnek). Mícháme dokud vejce nebudou hotové. Podáváme s pečivem.









Žádné komentáře:

Okomentovat